
«Πιστεύω πως γενικά η ερμηνεία εκλαμβάνεται ως μια απλώς κατά το μάλλον ή ήττον καλλωπισμένη, άψογη εκτέλεση, μια άρτια δηλαδή εκτέλεση στην οποίαν προστίθενται κατόπιν διάφορες επί μέρους οδηγίες αισθητικές και τεχνικές, με τον τρόπο που σε ένα ήδη έτοιμο παντεσπάνι προστίθεται κατόπιν μια κουβερτούρα σοκολάτας και μερικά κερασάκια ή τίποτα παρεμφερή φρούτα γκλασέ!»
Γιώργος Χατζηνίκος
«Ο δημιουργικός καλλιτέχνης δεν εξαρτάται μόνο από τις στιγμιαίες εμπνεύσεις αλλά χειρίζεται το υλικό του σαν πραγματικός αριστοτέχνης»
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann
«Φυλάξου από την « υπερερμηνεία ». Η ανάλυση και η καταμέτρηση κάθε μεμονωμένης νότας ή συγχορδίας δεν έχει νόημα , γιατί αυτές ποσοτικά είναι οι ίδιες τόσο στην σπουδαία σύνθεση όσο και στην κακή»
Diether de la Motte