Τμήμα Κλασσικής Μουσικής - Σχολή Πιάνου.

Σχολή Πιάνου

Υπεύθυνη Σχολής: Έλλη Ζαχαροπούλου 

    To πιάνο ανήκει στην κατηγορία των έγχορδων πληκτροφόρων οργάνων. Κάθε πλήκτρο του αποτελεί το πρώτο τμήμα ενός συστήματος μοχλών και ελατηρίων που καταλήγουν σ’ ένα είδος σφυριού, το οποίο χτυπά την χορδή και την θέτει σε παλμική κίνηση.
    Το πιάνο είναι όργανο το οποίο μπορεί να αποδώσει όλα τα είδη της μουσικής. Είναι επίσης εκείνο το όργανο, το οποίο κατ’ εξοχήν συνετέλεσε στη διάδοση και ανάπτυξη της μουσικής καλλιέργειας, διατηρώντας την πρωτιά της δημοτικότητας ανάμεσα στα μουσικά όργανα από τη στιγμή της ύπαρξής τους.
    Η χρήση του στη συμφωνική ορχήστρα μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά το σολιστικό του ρεπερτόριο είναι εξαιρετικά πλούσιο αφού οι περισσότεροι συνθέτες του αφιέρωσαν πλειάδα έργων της συνθετικής τους δημιουργίας. 
    Και φυσικά το πιάνο σαν ολοκληρωμένο όργανο με απεριόριστες δυνατότητες δε θα μπορούσε να μην έχει παρόν στη σύγχρονη μουσική αλλά και την τζαζ. Ο σπουδαστής παρακολουθεί το πρόγραμμα με στόχο την εμπειρία στα πιο σύγχρονα είδη μουσικής (rock,jazz κ.ά). 

 

Ερασιτεχνικό Τμήμα.

    Για την αποτελεσματικότητα της εκμάθησης του Οργάνου και από τα πρώτα μαθήματα, ο σπουδαστής εκπαιδεύεται από τον διδάσκοντα στην υπομονή για το αποτέλεσμα και στη μεθοδική μελέτη. 
    Ο στόχος, που επιτυγχάνεται συνήθως σε βάθος χρόνου (αναλόγως της ηλικίας), είναι να καταφέρει ο σπουδαστής να κατακτήσει τον τρόπο της οργανωμένης και συστηματικής μελέτης ώστε να γίνει συνήθεια.
    Η διαδικασία της εκμάθησης πιάνου συμβάλλει στην ανάπτυξη του διανοητικού και φυσικού συντονισμού και αυτοελέγχου, πολύ περισσότερο απ΄ οποιαδήποτε άλλη παιδική δραστηριότητα, εντός ή εκτός σχολείου.
    Στο ερασιτεχνικό τμήμα δεν υπάρχει δέσμευση στη διάρκεια των σπουδών. Ωστόσο, εάν επιθυμεί κάποιος σπουδαστής να έχει αποκτήσει ικανοποιητικές γνώσεις και δεξιοτεχνία έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει έπειτα και μόνος του, για προσωπική του ευχαρίστηση, την ενασχόληση του με το όργανο συνίσταται ως απαραίτητος χρόνος σπουδών το μέσο επίπεδο της προκαθορισμένης διδακτέας ύλης.

 

 Πρόγραμμα Πτυχιακών Σπουδών

    Για την επιτυχημένη εκμάθηση του οργάνου με στόχο το πτυχίο ή το δίπλωμα ο σπουδαστής πρέπει να εκπαιδεύεται στην: 
 1. Υπομονή και μεθοδικότητα στη μελέτη. (20΄ με 30΄ κάθε μέρα, την ίδια ώρα, ώστε να γίνεται συνήθεια. Ο χρόνος εξάσκησης φυσικά αυξάνει αναλόγως της τάξης φοίτησης) 
 2. Καθημερινή εξάσκηση και επανάληψη, έτσι ώστε να αφομοιώνονται τα όσα διδάσκονται στο μάθημα. 
    Το χρονικό διάστημα σπουδών που απαιτείται είναι 11 έτη και άνω από την έναρξης της ορισθείσας από το υπουργείο, διδακτέας ύλης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης. 
Η διδαχθείσα ύλη και οι τάξεις που πρέπει να παρακολουθήσει ο σπουδαστής, ορίζονται από το άρθρο 4 του Ν.Δ 1442/1942 «περί οργάνωσης και λειτουργίας των Ωδείων» και είναι οι εξής: 
 1. Προκαταρκτική φοίτηση διετής ως 4 έτη 
 2. Κατωτέρα φοίτηση τριετής ως 6 έτη 
 3. Μέση φοίτηση τριετής ως 6 έτη 
 4. Ανωτέρα φοίτηση τριετής ως 6 έτη 
 5. Παράλληλα υποχρεούται να 
παρακολουθήσει τα εξής μαθήματα:
 1. Θεωρία Μουσικής-Solfège-Dictée-Χορωδία 
 2. Αρμονία-Solfège-Dictée 
 3. Ιστορία Μουσικής 
 4. Μορφολογία 
Στην Ανωτέρα
 1. Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση 
 2. Μουσική δωματίου 
 3. Πρακτικό διδασκαλείο 
    Παράλληλα ο σπουδαστής μπορεί να παρακολουθήσει και Σπουδές Ανώτερων θεωρητικών: Αρμονία, Αντίστιξη, Ενοργάνωση, Φούγκα, Σύνθεση με στόχο την εξειδίκευση του στον τομέα αυτό.
    Το πτυχίο της Αρμονίας είναι απαραίτητο για τον σπουδαστή για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά Μαθήματα Αντίστιξη κλπ. Είναι απαραίτητο και στον πτυχιούχο ή διπλωματούχο μουσικό για να ακολουθήσει τον κλάδο της διδασκαλίας θεωρητικών μαθημάτων στον ιδιωτικό τομέα ή και σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας κ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως νομαρχιακός εκπαιδευτικός. Τέλος η γνώση της Αρμονίας είναι απαραίτητη στον δάσκαλο μουσικής για να διδάξει το μουσικό όργανο της ειδικότητας του. 
    Επιπλέον ο σπουδαστής μπορεί να ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του με την εισαγωγή του, μετά από εξετάσεις (απαιτείται γνώση Αρμονίας), στα πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα (ΑΣΕΠ).